De strijd aan met eenzaamheid!
Voorwoord
Klik hier om naar de normale EldersVR pagina te gaan
Eenzaamheid. Een woord met een zware lading wat moeilijk te bevatten is. Het is een gevoel wat iedereen wel eens gevoeld heeft, maar wat betekend het nou echt? Het is zo’n woord waarvan de betekenis in het woordenboek de lading niet dekt. Voor mij niet in ieder geval.
Het afgelopen jaar heb ik eenzaamheid van dichtbij ervaren in allerlei kleuren, vormen, en maten. Wat mij persoonlijk voornamelijk opviel is dat een monotone omgeving niet alleen veel voorkwam, maar eerder de standaard is. Na een paar uur was ik echter vaak weer weg, ouderen blijven vaak zitten waar ze zitten. Het was voor mij persoonlijk een confrontatie, elke keer weer.
De vormen en maten van eenzaamheid waren enorm divers. Voor eenieder is het een ander gevoel, met een andere aard en andere effecten. De kleuren die ik gezien heb waren echter eerder kleurloos. Het was veel wit, grijs, en misschien zelfs wel donkerder dan dat. Dat veranderde echter vaak vlak voor mijn ogen, wanneer ik als jongeman enthousiast kwam vertellen over een gondeltocht door Venetië, een safari door Afrika, of een filmpje wat een van de activiteitencentra liet zien. De energie in een ruimte veranderde elke keer weer als ik een virtual reality bril tevoorschijn toverde, en een aantal ouderen in een andere wereld kon doen laten wanen. Van het een op de andere moment was je ergens anders, plekken waar je herinneringen aan hebt, maar ook plekken die je nieuwe gevoelens en ook energie geven.
Het zien veranderen van de kleuren om mij heen, van wit, grijs, en donkerder naar een regenboog van kleuren, geeft mij persoonlijk elke dag weer meer motivatie om de strijd aan te gaan met eenzaamheid.
Drs. Yahya Algehaili
Eenzaamheid
De ouderenpopulatie in Nederland is sterk gegroeid over de laatste decennia en wordt de grootste groep in de nabije toekomst [1] Een van de grootste thema’s rondom ouderen is eenzaamheid. Meer dan de helft van mensen ouder dan 55 hebben een gevoel van eenzaamheid en voelt zich niet verbonden met de maatschappij [2], [3]. Meer dan een miljoen ouderen in Nederland zijn eenzaam, waarvan de helft ernstig eenzaam is en kampt met bijv. depressies of sociale angsten. Eenzaamheid groeit ook naarmate men ouder wordt, ruim 63% van ouderen ouder dan 85 zijn eenzaam. De (zorg)kosten hiervoor loopt op in de honderden miljoenen per jaar [4].

Virtuale Realiteit (VR)
Virtual Reality of VR is een term die gebruikt wordt om een computertechniek te beschrijven, waarbij de gebruiker een bril opkrijgt waarop (bijv.) een filmpje wordt afgespeeld. Doordat deze brillen je gehele zicht afsluiten, zie je alleen wat er afgespeeld wordt op het beeldscherm van deze brillen. Je verplaatst je daardoor dus in een virtuele werkelijkheid, je vervangt de realiteit met een virtuele. De EldersVR brillen en filmpjes zijn daarnaast ook nog eens stereoscopisch, wat wil zeggen dat je de beelden in 3D ziet.
Het afsluiten van je omgeving, zodat je je kan focussen op het filmpje, in combinatie met het stereoscopische beeld, maken VR een erg krachtig middel over een traditionele folder of ‘plat’ filmpje. De gebruiker krijgt de beleving het echt ervaren te hebben, echt even in Venetië geweest te zijn, of in het activiteitencentrum. Hiermee biedt je ouderen dus enerzijds echt een uitje en anderzijds een drempelverlagende ervaring om ze uit het sociale isolement te halen.
Meer info over VR vindt je hier.
EldersVR
EldersVR gaat de strijd aan met eenzaamheid onder ouderen door hen te transporteren naar plekken waar ze zelf niet meer kunnen komen. Denk hierbij aan een gondelvaart in Venetië of een Safari in Afrika. Ook biedt EldersVR een reeks drempelverlagende filmpjes met uitleg over bijvoorbeeld de buurtbus, een scootmobiel of het lokale activiteitencentrum.


Uit onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat EldersVR werkt en daarmee een effectief middel is in de strijd tegen eenzaamheid.
Hieronder vind je de hoofdzakelijke resultaten van het onderzoek, bestaande uit een extensieve literatuuronderzoek en interviews met de gehele doelgroep.
mobiel platform
Gemakkelijk mee te nemen platform wat overal inzetbaar is. Geen zware computers of aparte ruimtes nodig.
Gedeelde ervaring
Meerdere mensen kunnen tegelijkertijd hetzelfde zien door gelinkte VR brillen
Meekijk functie
Kijk mee op een smartphone of tablet en activeer degenen die in VR iets nieuws beleven.
Makkelijk in gebruik
Simpele en overzichtelijke app voor tablet en smartphone. De brillen zijn gereed met één klik op de knop
Virtual reality
VR platformen, zoals EldersVR, verminderen wel degelijk het gevoel van eenzaamheid bij ouderen. Voornamelijk omdat VR een immersieve technologie is die de sensatie biedt iets daadwerkelijk meegemaakt te hebben.
Positief ontvangst
Zowel ouderen als zij die hen assisteren zijn erg positief over het EldersVR platform en ervaren het als een interessant en benaderen het enthousiast. Zij ervaren het gebruik als gemakkelijk en zien een duidelijk effect na het gebruiken van EldersVR.
breed inzetbaar
De inzetbaarheid is erg breedt, doordat er verschillende typen filmpjes zijn zoals ontspannende filmpjes met een bezoek aan het strand op Schevening, alswel drempelverlagend filmpjes die illustreren hoe de wijkbus werkt.
Introductie
EldersVR is gemakkelijk in gebruik. U kunt het met u eigen (werk)telefoon bedienen, door de EldersVR app te downloaden in de Google Playstore. Hieronder vindt u een kort stappenplan.
Stap voor stap!
Stap 1
Download de EldersVR app in de Google Playstore.
Stap 2
Klik op de naar beneden wijzende pijl op de gewenste filmpjes in de EldersVR app. Deze zullen dan downloaden, activeer hier wel uw Wifi voor.
Stap 3
Zet de EldersVR bril aan met de aan knop. Deze vindt u rechts onderin, naast de oplaad poort. Om hem volledig aan te zetten houdt u deze een aantal seconden in.
Stap 4
Schakel Bluetooth in op uw mobiel, open de EldersVR app en controleer of de app een bril gevonden heeft. Dit is te zien aan het getal rechts bovenin. Mocht er nog geen bril gevonden zijn, klik dan op de balk bovenin, tot de 0 veranderd. De bril moet hiervoor aanstaan.
Stap 5
Klik op het gewenste filmpje en kijk mee met uw cliënt. Wenst u de video te stoppen, dan kan dat door de grote vierkante stopknop.
Stap 6
Vergeet niet de brillen volledig uit te schakelen na gebruik, door de aan/uit knop langere tijd in te houden.
LET OP!
Het is belangrijk om de lenzen van de bril uit zonlicht te houden, dit kan schade brengen aan de monitor in de bril!
Use cases
EldersVR is te gebruiken met een breed scala aan doelgroepen. Ons advies is om zelf in te schatten of EldersVR in kan gezet worden met een specifieke cliënt. Bij dementerende ouderen kan het enorm activerend werken, echter moet de cliënt in kwestie zich op dat moment wel goed genoeg voelen. Het is een bijzondere en activerende ervaring, maar het kan natuurlijk ook spannend zijn op de verkeerde momenten. Het is aan het personeel die de cliënt het beste kent om te bepalen of dit een goed middel is op alle momenten.
Tips
Zorg ervoor dat de cliënt goed zit op een fijne stoel of bank. Ouderen willen nog wel eens opstaan tijdens het gebruik van EldersVR. Let er hier bij op dat ze wel goed op hun plek blijven zitten.
Activeer de gebruiker door mee te kijken op uw eigen toestel. Probeer het beeld te draaien zodat ouderen ook in beweging komen en de wereld achter zich ontdekken.
Probeer ook te activeren door vragen te stellen over de omgeving, of diegene bijvoorbeeld daar wel eens geweest is of wat diegene ervan vindt.
EldersVR is erg goed in te zetten als ijsbreker met onbekenden. Je ervaart samen iets compleet nieuws, wat waardevolle momenten en dus ook waardevolle vriendschappen kan doen laten ontstaan.
Het is belangrijk om de lenzen van de bril uit zonlicht te houden, dit kan schade brengen aan de monitor in de bril!
Veel gestelde vragen
We komen het systeem persoonlijk brengen en zorgen dat het direct werkt. Dezelfde dag kunnen bezoekers er nog gebruik van maken!
Het systeem hebben we zo intuïtief gemaakt, dat iedereen het aan de praat kan krijgen – ook zonder technische kennis. In de praktijk is het handig om iemand zoals de pandbeheerder te vragen om zich te ontfermen over EldersVR. Dit gaat om simpele maar belangrijke handelingen zoals het aan- en uitzetten en het controleren van snoeren.
Bij technische problemen schieten we direct te hulp, we zorgen ervoor dat het systeem het snel weer doet.
Tijdens het ontwerpen van EldersVR was alles erop gericht om het juist voor ouderen gebruiksvriendelijk te maken. Zo zijn knoppen goed leesbaar gemaakt voor slechtzienden, en zijn de VR-brillen gemakkelijk op te zetten voor mensen die een bril dragen.
We zijn begonnen in Den Haag, waar EldersVR op dit moment in een aantal ontmoetings- en ouderencentra actief is. De reacties zijn ontzettend positief.
Regelmatig zullen we nieuwe ervaringen installeren, zodat bezoekers doorlopend naar nieuwe plekken kunnen reizen met elkaar. Zo blijft het altijd uniek! Om het nog leuker te maken, kunnen we ‘lokale ervaringen’ installeren van plekken bij u in de buurt!
We maken graag een voorstel dat bij u past. Vul gerust het contactformulier in voor een vrijblijvende offerte of kennismakingsgesprek.
Voor meer vragen kunt u ten alle tijden het contactformulier invullen.
Beheerder
EldersVR heeft een ’thuis’ nodig waar het via Wifi updates kan ontvangen van zowel de software als wel nieuwe content.
Om de EldersVR bril te koppelen aan Wifi moet je uit de interface van de app. Dit doe je door de menu knop aan de rechterzijde van de bril in te houden tot je een laadscherm ziet die je naar het hoofdmenu leidt. De menu knop is de onderste van de drie aan de rechterkant en heeft een cirkelvormig logo
Het is belangrijk om de lenzen van de bril uit zonlicht te houden, dit kan schade brengen aan de monitor in de bril!

Menu knop cirkelvormig logo
De strijd aan met eenzaamheid!
Contact
|